Ervaringen Harmke

Harmke (19) deed in 2019/2020 UIT

“Na het behalen van mijn vwo-diploma wist ik nog niet wat ik wilde gaan studeren, dus daarom ging ik een tussenjaar doen. Ik wilde mijn tussenjaar wel nuttig besteden en kwam via via bij het UIT-jaar terecht. Ik twijfelde eerst nog een beetje, keuzes maken is niet mijn sterkste kant, maar koos er uiteindelijk toch voor om het jaar te gaan doen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad!”

Divers tussenjaar

“Als ik mensen moet uitleggen wat het UIT-jaar is, dan vind ik dat best lastig, want het is heel divers. Van stage tot boeken lezen, van muziek maken tot coaching en van training volgen tot samen koken, echt van alles dus. Maar dat is juist zo leuk: dat je niet alleen maar met je neus in de boeken zit (want dat was ik gewend van het vwo), maar dat je ook op andere manieren leert.”

“UIT heeft me zoveel meer gebracht dan ik van tevoren had durven dromen. Ik heb echt een enorme groei doorgemaakt en kijk met veel plezier terug op een jaar om nooit te vergeten!”

Stages

“Zelf vond ik de stages heel leuk. Ik mocht zelf kiezen waar ik stage ging lopen. Aangezien ik kinderen/jongeren een leuke doelgroep vind, heb ik twee stages gedaan waar ik ook met die doelgroep te maken had.

Het mooie van stage is dat je je ook voor anderen in kunt zetten. Je besteedt je jaar dus niet alleen nuttig voor jezelf, maar je kunt je ook nog eens voor anderen inzetten.

Stage was voor mij ook de plek waar ik mezelf het vaakst tegenkwam. Samen met een stagebegeleider vanuit UIT keek ik dan steeds hoe ik weer verder kon en zo was het superleerzaam voor mij. Ook nu heb ik er nog veel profijt van.”

Leerdoelen

“Niet alleen in mijn stages, maar ook in alle andere onderdelen van het UIT-jaar heb ik mogen werken aan mijn eigen leerdoelen. Ik wilde naast het uitzoeken van een passende opleiding ook graag mezelf beter leren kennen en daarmee grenzen leren stellen en eigen keuzes leren maken. Daarnaast wilde ik erachter zien te komen welke rol God speelt in mijn leven.”

Groei als persoon

“UIT heeft me veel meer gebracht dan ik van tevoren gedacht had. Ik ben enorm gegroeid als persoon. Ik weet veel beter hoe ik in elkaar zit en durf daar ook voor uit te komen. Ik geef eerder mijn grenzen aan en bij het maken van keuzes blijf ik meestal ook niet meer besluiteloos.”

Toekomstkeuzes

“Sterker nog: ik heb een studiekeuze kunnen maken! Mede door de stages, maar ook door alle trainingen, gesprekken en het studiekeuzetraject halverwege het jaar ben ik nu de opleiding Pedagogiek gaan doen. Zo hoop ik van mijn passie voor kinderen en jongeren later mijn werk te maken.”

Relatie met God

“Ook ben ik gegroeid in mijn relatie met God. Verschillende mensen hebben mij geïnspireerd in de stille tijd, trainingen en de gesprekken die ik heb mogen voeren.”

Een jaar om nooit te vergeten

“Zoals ik al zei: UIT heeft me zoveel meer gebracht dan ik van tevoren had durven dromen. Ik heb echt een enorme groei doorgemaakt en kijk met veel plezier terug op een jaar om nooit te vergeten!”

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close