Groeiproces

Het UIT-jaar is opgedeeld in vier periodes, die symbool staan voor het groeiproces dat je doormaakt:

  • Wortelen
  • Groeien
  • Bloeien
  • Vrucht dragen

Wortelen

We beginnen met het nadenken over wie jij bent en waar je vandaan komt. Je wordt geprikkeld om te zoeken en je uit te strekken naar goede grond, zodat je vanuit die basis verder kunt groeien, want een groeiproces begint niet zomaar. Net zoals bij een plant begint het allemaal bij het wortelen onder de grond. De wortels moeten eerst groeien.

Wij geloven dat UIT je daarmee kan helpen. De groep waar je omheen staat, is een groep met verschillende persoonlijkheden. Van deze verschillen kun je leren, ook over wie jij bent. Kennismaking speelt daarom een belangrijke rol in dit eerste deel van het jaar.  Wij zijn er van overtuigd zijn dat God jou in het wortelen ook wil stimuleren om je met jouw achtergrond en leven naar Hem uit te strekken, om naar Hem toe te groeien. Jij bent een geliefd kind van Hem en daarom vinden wij het van groot belang dat er voldoende aandacht is voor je relatie met God.

Groeien

Nu je dieper geworteld bent en weet vanuit welke basis je verder kunt gaan, kan het groeien beginnen! Een plant wordt boven de grond zichtbaar, wordt groter en groeit in de richting van het licht. Zo mag jij in deze fase meer leren over de plek die jij inneemt in contact met anderen en hoe je jouw relatie met God opbouwt en onderhoudt. Je wordt uitgedaagd om te groeien, in de richting van het Licht! Daarnaast begin je met een traject van loopbaanoriëntatie, om meer te ontdekken over jouw eigenschappen, talenten en interesses en hoe je daarmee aan de slag kunt in studie en werk.

Bloeien

Het is tijd om te bloeien. Nu kun je genieten en plezier hebben in het gene waarin je je hebt ontwikkeld. Maar bij bloeien hoort ook snoeien. Als je een plant snoeit kun je namelijk nog meer doorgroeien en nog mooier worden. In deze fase leer je je ervaringen te delen, wat er goed gaat en waar je het moeilijk mee hebt. 

Je gaat deze fase ook kijken naar je relaties. Wat is belangrijk bij het aangaan van relaties en wat doen relaties met jou? Hoe bouwde Jezus relaties op met mensen en hoe kun je Hem daarin volgen? Verder is er ook veel aandacht voor de Heilige Geest en gaan we verder aan de slag met je vervolgkeuze: wat ga je na dit jaar doen? Wat past bij jou en jouw gekregen en ontwikkelde talenten?

Vrucht dragen

De afrondende fase: vrucht dragen. Wat heb je geleerd in dit jaar en waarin ben je gegroeid? Wat zijn je ervaringen en hoe heeft dit jaar je geholpen om te kijken welke richting je nu opgaat? Hoe ga je nu verder? En daarbij: wat is jouw getuigenis? Hoe kun je Jezus blijven volgen samen met anderen, in jouw verdere leven?

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close